donderdag 3 december 2015

Nieuwsbrief december 2015


Om te beginnen wensen we jullie allemaal al een fantastisch en gezond 2016 toe!
We kunnen terug blikken op een mooi visseizoen. 

Terugblik op het visjaar 2015.
Wat witvis betreft hebben we kunnen vaststellen dat er ook dit jaar weer veel voorn werd gevangen. Een trend die zich in de laatste jaren voortzet. 
In bepaalde periodes waren er weer supervangsten van voorn, er werd zelfs goed gevangen met hennep en tarwe. Een jaar of 10 geleden werd er in verhouding veel meer brasem en bliek gevangen. Toch heb je nu ook periodes en dagen dat er heel veel brasem en bliek gevangen worden. Maar de dagen dat er meer voorn wordt gevangen zijn de laatste jaren in de meerderheid.

Dat de visstand de laatste jaren aan het veranderen weten ook de roofvissers. Vroeger werd er het meeste snoekbaars gevangen, nu is het water meer een snoekwater geworden omdat het water veel helder is dan vroeger. Er werden weer heel veel meter-snoeken gevangen. We kregen ook enkele vangstmeldingen binnen van meerval, waarvan verschillende rond de 2 meter. Alhoewel de snoekbaarsvangsten de laatste jaren sterk achteruit zijn gegaan, werden er dit jaar toch weer wat meer gevangen. Mogelijk gaat er meer roofvis komen door de opkomst van zwartbekgrondels. De natuur past zich altijd aan!
Wat de wedstrijdvisserij betreft bij de Maasvissers, kunnen we ook dit ja weer terug blikken op een heel geslaagd visjaar. Er zullen maar heel weinig visclubs in België en Nederland zijn die zo een groot deelnemersveld in hun wedstrijden hebben. Alle wedstrijden zitten praktisch altijd vol en er willen er steeds meer mee vissen bij de wedstrijden van de Maasvissers. Alleen de 2 laatste wedstrijden van het clubkampioenschap waren iets minder, door de plotse en uitzonderlijke temperatuurdaling begin oktober.

Ook de jeugdwedstrijden kenden weer een enorm succes met meer dan 50 deelnemers.

Zelfs het wintervissen is bij de Maasvissers populair. De laatste weken werd er overigens mooi gevangen met uitzonderlijke vangsten.

Verder behaalden heel wat leden van de Maasvissers mooie resultaten op nationaal vlak. Hoogtepunt hierbij was Belgisch kampioenschap feeder, waarbij Paul Verlinden zich kroonde tot Belgisch kampioen en waarbij Johan Telen ook zijn sector won.
Enkele van onze Nederlandse leden visten zich ook in de kijker. Zo werd Ben Koeyvoets tweede op het NK vaste hengel. John Janssen werd Limburgs kampioen Feeder in een wedstrijd waar maar liefst 6 leden van de Maasvissers zich bij de eerste 8 visten.

Blijkbaar kijkt al bijna iedereen uit naar het komende seizoen, want we krijgen al ontzettend veel vragen rondom de visserij in onze vereniging. Daarom de hoogste tijd voor een nieuwsbrief.

Unieke werkgroep bij de Maasvissers
We krijgen veel lof over de organisatie. Bij een actieve vereniging als de Maasvissers zijn er ontzettend veel werkzaamheden. Hiervoor hebben we een werkgroep van liefst 30 personen. De werkgroep bestaat uit: Johan Telen (voorzitter), Paul Verlinden (secretaris), Guido Janssen, Jan Verstraeten, Cor Cretskens, Jan Tielens, Johan Vankerkom, Ludo Vankerkom, , Vital Deckers Tom Verlinden, Ben Verstraeten, Mark Hoedemakers, Renaldo Cremers, Henri Vranken, David Lenssen, Theo Kunnen, Dennis Meerten, Geert Huyskens,  Jan Purnot, Marc Houben, Jo Van Eygen, Bart Thijs, Jean Dirkx, Colla Telen, Hein Hons, Marc Adams, Jos Jessen,Lom Brouwers, Danny Jaroszewski en Peter Sowinski. Deze 30 mensen bepalen het beleid mee.
Heb je vragen dan gaat onze voorkeur naar e-mail: maasvissers@gmail.com

Website Maasvissers
Onze website blijft goed bezocht met zo een 20.000 bezoekers per jaar. Hierdoor kan iedereen op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van de vereniging. 
Website: maasvissersgeistingen.blogspot.com/
Ook met deze nieuwsbrief proberen we het belangrijkste nieuws uit de hengelsportwereld te brengen.

Situatie nieuwe visoever op de Boterakker

Dit jaar hebben we al heel veel gevist op onze nieuwe visoever op de Boterakker. Een mooi stuk visoever waar vaak goed gevangen wordt, zowel met de vaste hengel als met de feeder. Er zijn zo een 70 mooie visplaatsen voor de Maasvissers. Voorlopig kan je op deze locatie komen via de dijkweg, wat uiteindelijk een fietspad wordt. Eens het fietspad klaar, dan zullen de Maasvissers hoogstwaarschijnlijk onder langs het water een toegangsweg krijgen. Voor een visser is het bijna een must om niet te ver met het hele hengelmateriaal te moeten dragen. We zijn trouwens al 15 jaar bezig om daar visplaatsen te krijgen en het is mede door de Maasvissers gekomen dat er rekening is gehouden met de recreatieve invulling op en rond deze grote waterplas. En dat dankzij dat we zo een grote vereniging zijn, dus heb jij hier als lid ook wel een stukje aan meegeholpen! Eén dezer dagen zullen de wegenwerken starten op de Boterakker. In de komende maanden kan hierdoor enige hinder zijn en zal er een bepaalde periode niet gevist kunnen worden.

Voor inwoners België: terugbetaling lidgeld via ziekenfonds
De Maasvissers zijn een erkende sportvereniging, waardoor je recht hebt op € 15 of € 20 teruggave van het lidgeld via je ziekenfonds. We hebben al ingevulde formulieren van verschillende ziekenfondsen zoals CM en Ziekenzorg. Betaal je bij de Snoek, vraag dan meteen even zo een formulier (deze zijn daar aanwezig). Betaal je via de bank zet dan even bij de mededeling een vermelding van CM of VZ (=Voorzorg).

Betaling lidgeld 2016
De prijs van het lidgeld moeten we jammer genoeg licht verhogen, door een prijsstijging bij het verbond. Jeugd t/m18 jaar (= t/m °1996) betalen 15 euro. Iedereen wie ouder is betaald 25 euro voor een gans jaar. (dit is incl. verzekering, tijdschrift ’t Hengelblad, vissen op steenberg + nieuwe visoever op de Boterakker enz). Het lidgeld moet liefst betaald worden voor 1 januari. Dan sturen we de ledenlijsten door naar het verbond voor verzekering, voor het tijdschrift ’t Hengelblad enz. Hoe kan dit betaald worden? 

Je kan dit betalen bij hengelsport De Snoek Ophoven. Ook hier kan je de lidkaart direct meenemen. Lidkaarten liggen bij de Snoek vanaf zaterdag 12 december.
Uiteraard kan je ook nog betalen via de bank (moeten dan wel de lidkaart opsturen).
REK.NUMMER: BE34735008274690
BIC begunstigde: KREDBEBB
Naam en adres:
MAASVISSERS GEISTINGEN
LETTERVELD 20
BE 3640 KINROOI

Mededeling: Lidgeld 2016 + naam en voornaam.
(+ eventueel betaling wedstrijden kampioenschap, A-kaart, ziekenfonds enz. indien nodig)

Denk er aan dat dit spoedig te betalen, anders krijg je ’t Hengelblad niet meer, ben je niet meer verzekerd tijdens het vissen en kan je niet meer op de Steenberg gaan vissen.

Waar kan je tegenwoordig nog kortbij en veilig je auto achter je neer zetten als je gaat vissen. Dit is op de Steenberg zeker één van de grote pluspunten.

Bovendien kunnen de meeste Belgische leden ook nog eens € 15 terug krijgen van het ziekenfonds als je bij de Maasvissers bent aangesloten.


Vanaf 1/1/2016 nieuw nummer nummerslot!
Vanaf 1 januari komt er een nieuw nummer op het nummerslot bij de Steenberg. 
Afgelopen jaar werd weer vaak slecht afgesloten (soms stond zelfs de slagboom open). Dit moet beter!
Als er iemand betrapt wordt die niet goed afsluit of de nummer niet verdraait, die moet zijn lidkaart inleveren.

E-mailadres?
Graag hadden we van iedereen het e-mailadres, zo kunnen we iedereen bereiken op een snelle en goedkope wijze.  Zo kunnen we jullie bv op de hoogte houden ivm de wegwerkzaamheden op de Boterakker of Steenberg, als er niet gevist kan worden enz. 
Er zijn beslist nog meer leden met een e-mailadres: stuur even een berichtje naar maasvissers@gmail.com Misschien heb je jouw e-mailadres al eens door gegeven, maar ontvang je geen berichten van de Maasvissers? Stuur dan ook even een berichtje.

Gesloten tijd op Steenberg en Boterakker?
Er is geen gesloten tijd meer op de Steenberg + Boterakker (is voor de gehele plas en is geldt ook voor het vissen op roofvis). Van 16 april t/m 31 mei moeten wel alle vissen onmiddellijk terug gezet worden. Verder is er een meeneemverbod op snoek en karper. Je mag nog maximaal 5 vissen meenemen, waarvan maximum 3 snoekbaarzen. Het vissen op witvis mag het hele jaar door. Let op: op de laatste plas in Kessenich is er wel nog een gesloten tijd van 16 april t/m 31 mei.

Controle door politie op Steenberg
Iedereen die met een auto binnen is moet ook de lidkaart van de Maasvissers en een geldige vispas bij hebben, anders komen er boetes. Het is absoluut verboden om de met de auto op de looppiste te komen (enkel op de plaatsen met verharde klinkers mag je de looppiste oversteken). Ook zal er gecontroleerd worden op de maximum snelheid die op de Steenberg geldt. Voor de snoekbaarshengelaars willen we er nog eens op wijzen dat het absoluut verboden is om visafval in het water te dumpen en ook langs de oever! Dit is een nationaal verbod waar zwaar tegen wordt opgetreden! Hier staan zware boetes op (sluikstorten)! Vuurtje stoken is ten strengste verboden. Verder is er regelmatig controle door mensen van ANB op vispassen en andere wetgeving.

Opgave kampioenschap Maasvissers 2016
Het clubkampioenschap van de Maasvissers is tot ver buiten de regio bekend. In 2016 zullen we waarschijnlijk meer dan 80 deelnemers hebben. (er is weer een behoorlijke lijst van nieuwe leden die mee willen doen). Heb je ook zin om mee te vissen aan het kampioenschap van de Maasvissers, geef je dan in ieder geval spoedig op. (betaling kan meteen met het lidgeld)
Het kampioenschap gaat over 5 wedstrijden, waarvan de 4 beste resultaten meetellen.
Nog even vermelden dat we vrije hengelkeuze hebben (vaste hengel, feeder, match…) en dat de wedstrijden gevist worden op volgende zaterdagen: 27 augustus, 3 september, 10 september (aangepast), 24 september en 8 oktober. Aanvangstijden: 9u00. Duur: 5,5 u vissen.
Het inschrijfgeld voor 2016 is weer vastgesteld op € 40 voor de 5 wedstrijden. Na iedere wedstrijd zal er ook weer gratis iets te eten zijn. 
Voor dit kampioenschap staat er een mooie prijzenpot op het eindklassement. Al deze prijzen gaan wel uit in de vorm van waardebonnen in samenwerking met hengelsport De Snoek Ophoven. Wie minstens 4 wedstrijden uit vist, heeft al minstens een prijs van 45 euro.  Een overzicht bij 80 deelnemers: 1ste 250 euro, 2de 200 euro, 3de 150 euro, 4de 125 euro, 5de 100 euro, 6de 90 euro, 7de t/m 10de 80 euro,  11de 75 euro, 12de 75 euro, 13de 65 euro, 14de t/m 22ste 60 euro,  23de t/m 33ste 55 euro, 34ste t/m 45ste 50 euro, 46ste t/m laatste 45 euro. Bovendien zijn er voor alle juniors (t/m 21 jaar) nog extra prijzen te winnen tussen 50 en 10 euro. Ook voor de eerste 3 veteranen vanaf de leeftijd van 60 jaar is er een extra prijs.
Opgave en betaling moet binnen zijn voor 1 maart!!!. Wie in 2015 mee viste en niet meer wenst deel te nemen in 2016 moet zich ook zeker afmelden, zodat we weten hoeveel nieuwe kandidaten we kunnen aannemen.

Jeugdvissen bij de Maasvissers!
Ook in 2016 zal er ook weer een kampioenschap gevist worden voor de jeugd tussen de 6 en 18 jaar. Opgesplitst in leeftijdscategorieën van 6 t/m 12 jaar en van 13 t/m 18 jaar. Wordt je in de loop van 2016 19 jaar, dan mag je nog mee vissen. Als jeugdlid mag je dit beslist niet missen, want er zullen ongelooflijk veel prijzen te winnen zijn. Het kampioenschap gaat over 4 wedstrijden die gevist worden van 18u00 tot 20u00. Deze wedstrijden gaan door op volgende vrijdagen: 8 juli, 29 juli, 5 augustus en 19 augustus. De 3 beste resultaten tellen mee voor de kampioenstitel. Ook in iedere wedstrijd zullen weer mooie prijzen te winnen zijn.
Wie mee wil doen betaald € 15 voor de 4 wedstrijden samen. Wie er geen 3 wedstrijden kan mee vissen, kan ook per wedstrijd € 5 betalen en meedingen naar de dagprijzen en in verhouding naar het aantal deelnames ook meedingen naar prijzen in het eindklassement.
Geef je spoedig mogelijk op voor dit kampioenschap, zodat we als vereniging ons kunnen voorbereiden.
Je mag de € 15 samen met het lidgeld betalen. Heb je nog vrienden die willen mee vissen? Zeg het dan meteen door! Dit jaar visten maar liefst meer dan 50 jeugdvissers mee aan onze wedstrijden. In 2016 nog meer??
Jeugdleden die zelfstandig kunnen vissen, mogen ook nog bij de juniors mee vissen die 5 wedstrijden op zaterdag vissen, samen met de seniors. Wel opgeven voor 1 maart!!!

BK Feeder op Steenberg en Boterakker!!!!
Het MLV organiseerd in 2016 het BK Feeder ism de Maasvissers. Dit gaat door op zondag 18 september (aangepast) op Steenberg + Boterakker. In 2015 ging er al iemand van de Maasvissers met de kampioenstitel lopen (Paul Verlinden). De kans is groot dat we in 2016 weer een Belgisch kampioen krijgen op eigen water. Waarschijnlijk zullen er meer dan 25 leden van de Maasvissers aan dit Belgisch kampioenschap feeder gaan deelnemen. Wil je ook deelnemen, zorg dan dat je nu meteen een A+ kaart aanvraagt bij ons.
Aanvragen A+ kaart / BK feeder
Vis je elders open wedstrijden mee of je wil ook deelnemen aan BK feeder dan heb je een A+ kaart nodig.  Een A+ kaart kost € 15.
Vraag dit meteen aan bij de inschrijving, achteraf is dit een probleem. Gelieve te betalen samen met het lidgeld. 

Deelname aan Belgisch kampioenschap kost € 15.
De Maasvissers leggen hier € 5 aan bij, zodat leden nog € 10 betalen bij deelname.

Vispas voor Vlaams Gewest
Wie gaat vissen op openbaar water heeft een vispas nodig die je kan kopen in een postkantoor of ook online bestellen. Via www.visverlof.be kom je op de site.
Jeugd tot 14 jaar kan gratis een vispas krijgen in het postkantoor. Zeker halen!
Ook als je op de Steenberg of Boterakker gaat vissen heb je een vispas nodig. Een vispas voor 2 hengels vanaf de oever kost op dit moment € 14,01. De vispassen kan je bij het postkantoor gaan kopen vanaf 28 december.


Sneukeltocht in Geistingen: doe je ook mee? Opgave voor 11 december!!!!!!
Om de 2 jaar is er in Geistingen een enorm populaire “sneukeltocht” op maandag 28 december 2015. Dit is een wandeltocht (5 km) met meer dan 2500 theelichtjes langs de straten, standjes met muziek, hapjes, drankjes. Wil je ook deelnemen met evt. partner of vrienden? Geef je dan op door even een berichtje te sturen naar maasvissers@gmail.com
Let op: opgave moet binnen zijn voor 11 december. Deelnamekosten: € 8 pp (€ 4 voor kinderen tot 12 j). We komen samen om 18u30 bij het gemeenschapshuis in Geistingen (Adres: Geistingen 36 nr. te 3640 Kinrooi)= vlak bij de kerk van Geistingen

Andere activiteiten in 2016?
Opruimen zwerfvuil en werken op de Steenberg op 18 en 19 maart
Ieder jaar doen we als vereniging mee aan de opruimingsactie van zwerfvuil. Op vrijdag 18 maart vanaf 16u45 tot donker. Zaterdag 19 maart vanaf 8u30 tot 12u00. We doen een oproep aan alle leden om één van die dagen zeker aanwezig te zijn. Laat aub deze werkzaamheden niet steeds aan dezelfde mensen over. Die enkele uurtjes op een jaar kan beslist bijna iedereen even vrij maken!


Open wedstrijden
We hebben 4 open wedstrijden. Bij alle wedstrijden weer een hele grote prijzenpot. Alle wedstrijden 6 uurs wedstrijden (vrije hengel) met een uur pauze waar je wat kan eten en drinken aan betaalbare prijzen.
2 april: Individuele wedstrijd (€ 8 inschrijfgeld)

9 april: koppelwedstrijd (€ 15 inschrijfgeld/koppel)

16 juli: koppelwedstrijd (€ 25 per koppel) ism hengelsport de Snoek Ophoven.

23 juli: Individuele wedstrijd (€ 8 inschrijfgeld)

1 oktober: koppelwedstrijd (€ 15 per koppel)

Er wordt gevist van 9u00 tot 16u00 met een uur pauze. Inschrijving van 7u00 tot 8u30 op Steenberg.

Het bestuur van de Maasvissers Geistingen wenst u een prachtig visjaar toe.