zondag 8 maart 2015

Vissen in het voorjaar: met vaak supervangsten, maar ook vaak helemaal niets

Vissen is en leuke hobby, maar je kan op openbaar water er bijna nooit van op aan of je er veel gaat vangen of niet. En dit geldt zeker in het voorjaar.

De regelmatigste vangsten zijn in de periode van half juli tot december. Daarom vissen we met de Maasvissers dan ook de wedstrijden voor het clubkampioenschap.

Het voorjaar is wat dat betreft de moeilijkste periode.
Vaak heb je in het voorjaar wel een dag er bij waar je een super vangst kan hebben met uitzonderlijk hoge gewichten. Want in deze periode kan je ongetwijfeld uitzonderlijke exemplaren vangen van brasem, voorn of hybrides.
Maar in het voorjaar zijn er ook vele dagen waar je nauwelijks een beet kan krijgen.
Maar dat is met het weer in deze periode net hetzelfde. Je kan een bijna zomerse dag hebben en een paar dagen later kan het vriezen of sneeuwen.
Dit heeft meteen invloed op de watertemperatuur en daar zijn de vissen in het voorjaar nog erg gevoelig voor.

De laatste weken hebben al verschillende vissers hele mooie vangsten kunnen beleven, maar enkele dagen later kan je op dezelfde plaats uren zitten zonder een beet.
Het ziet er naar uit dat we de komende tijd wel ook weer hogere temperaturen krijgen en geen nachtvorst, waardoor de watertemperatuur mooi zal gaan stijgen.
Dit zal zeker ten goede komen aan de vangsten. Maar de voorspellingen geven ook aan dat de wind voornamelijk uit het oosten zal komen, wat weer heel nadelig is voor de vangsten.
Zodra de wind weer enkele dagen uit een westelijke richting komt, zal je zien dat de vangsten er plots over het algemeen een stuk beter gaan worden.
En het zijn die dagen dat je uitzonderlijke vangsten kan hebben. 
Soms zelfs meer dan 50 kg als de brasems goed los zijn.
Ook bij de wedstrijden in het voorjaar kan het mee zitten of het kan tegen zitten.
Heb je net zo een wedstrijddag dat alles een beetje mee zit, dan kan je uitzonderlijk hoge gewichten hebben. Hopelijk hebben we dit jaar dat geluk bij onze 2 open voorjaarswedstrijden op zaterdag 11 april (individueel) en zaterdag 25 april (koppelwedstrijd). Het zou mooi zijn moesten we nog eens wedstrijden hebben met gemiddeldes boven de 10 kg per deelnemer.