zondag 25 januari 2015

Wat hoor je te weten over de Maasvissers?

De Maasvissers Geistingen is één van de grootste visclubs in België.
We hebben nu al 10 jaar na elkaar tussen de 300 en 500 leden. Dit is niet zo evident voor een Belgische visclub. In België heb je nog maar weinig clubs die meer dan 30 leden hebben. In Nederland is praktisch iedere visser aangesloten bij een visclub, waardoor je ook veel grotere visclubs hebt.

Wat zijn de voornaamste redenen dat de Maasvissers Geistingen zoveel leden hebben?
1. Actieve vereniging voor zowel de recreatieve hengelaar, als de wedstrijdvissers
We zijn op de eerste plaats een actieve hengelvereniging voor zowel de recreatieve hengelaars als voor de wedstrijdvissers en hebben als doel het promoten van de hengelsport en komen op voor de belangen van de hengelsport. 


2. Toegankelijkheid visplaatsen belangrijkste punt voor een visser
Het belangrijkste punt voor een visser is de toegankelijk van een viswater. Met het vele materiaal wat een visser bij zich heeft, is 50 meter al een hele grote afstand. Want al je materiaal naar de plaats brengen doe je misschien in 4 keer.
We proberen iets te doen aan die toegankelijkheid van de viswaters, wat in de toekomst een steeds groter probleem zal worden. We zien het nu ook alweer langs de kanalen!
Maar in groepsverband sta je natuurlijk veel sterker dan alleen. Daarom promoten we het ook dat het beter is dat de vrije hengelaars zich beter kunnen aansluiten bij een erkende vereniging.
Zo hebben de Maasvissers er voor gezorgd dat er op de Steenberg gevist kon worden. In het jaar 2001 zijn we gestart met jeugdopleiding en toen hadden we geen enkel stukje oever dat we konden gebruiken (van een plas van 500 ha) voor de jeugd te laten vissen. Na vele vergaderingen hebben we toen een overeenkomst gesloten met de gemeente Kinrooi om op de Steenberg te vissen. 
Door onze tussenkomst is er toen ook een wending gekomen in de herinrichting van de plassen en vanaf toen kwam er ook een recreatieve inspraak op de plannen. De grote Spaenjerdplas (nu is dat de Vissenakker- en de Boterakkerplas) kreeg een bestemming voor de zachte waterrecreatie met oa. ruimte voor te vissen, zeilen, windsurfen, kitesurfen, kano enz.
Na 15 jaar vergaderen is nu ook onze mooie nieuwe visoever op de Boterakker zo goed als klaar, die was er zeker niet gekomen als we hier met de Maasvissers niet achteraan waren gegaan.
En dat hebben we zeker te ook te danken dat er zoveel vissers lid zijn bij de Maasvissers.
We zijn daarmee de voorlopers in het medebeheer van visclubs in de openbare visserij.
Hierdoor hebben we in totaal zo een 140 visplaatsen die zich uitstekend lenen voor alle hengeldisciplines voor zowel witvis als roofvis. Voor de roofvissers is de vangst van snoekbaars net zoals alle andere waters iets terug gelopen, maar snoeken worden steeds meer gevangen. Zo werden in 2014 zeker tegen de 20 metersnoeken gevangen op de oevers van de Spaenjerdplas.


3. Goede organisatie
De Maasvissers hebben een goede organisatie met een werkgroep bestaande uit maar liefst 27 personen, die ieder op zich een bijdrage leveren aan het succes van de vereniging. De leden van de werkgroep bepalen het beleid mee in de vereniging. 

4. Jeugdwerking
We beseffen nu de belangrijkheid van een goede jeugdwerking. Er zijn weinig visclubs die een jeugdwerking hebben, bij de Maasvissers hebben we al 15 jaar rond de 50 jeugdleden. Vanaf dat we met die jeugdwerking zijn gestart is het ledenaantal beginnen op te lopen. We zien ook vaak dat de vader of de grootvader van een jeugdlid terug beginnen te vissen.
Afgelopen jaar deden liefst 40 jeugdleden mee aan het jeugdkampioenschap over 4 wedstrijden. Bij iedere wedstrijd meer dan 200 kijkers langs de oever en na de wedstrijd gezellig iets drinken aan het water.


5. Uniek clubkampioenschap bij de Maasvissers
Het clubkampioenschap bij de Maasvissers is ook een unieke belevenis. Het blijft enorm populair onder de wedstrijdvissers, met ieder jaar rond de 60 deelnemers. Voor 2015 verwachten we dat zelfs tegen de 80 clubleden gaan deelnemen.
Dit vind je nergens meer terug!
Direct na iedere wedstrijd komen de deelnemers even samen voor na te praten in afwachting van de uitslag. Vanaf dit jaar gaan we er weer wat op vooruit, want een half uur na de weging zal er voor iedere deelnemer een uitgeprinte uitslag klaar liggen.
Het kampioenschap gaat over 5 wedstrijden op de volgende zaterdagen: 29 augustus, 5 september, 19 september, 10 oktober en 17 oktober. Er wordt telkens gevist van 9u tot 14u.
Verder wordt er gevist is sectoren van ongeveer 8 vissers.
Een kampioenschap zonder al te veel regels. Vrije hengelkeuze: vaste hengel, feeder, match... Het water leent zich voor alle hengeldisciplines.



6. Open wedstrijden praktisch altijd volzet
De open wedstrijden van de Maasvissers zitten de laatste jaren altijd vol. Gelukkig hebben we er nu een nieuwe visoever bij gekregen.
Ook hier is er vrije hengelkeuze en hierbij is er ook een universeel deelnemersveld met zowel internationale toppers als recreatieve vissers die eens willen proeven van de unieke wedstrijdsfeer bij de Maasvissers.
De open wedstrijden voor 2015 worden gevist op de volgende zaterdagen:
Zaterdag 11 april Individuele wedstrijd van 9u00-16u00 Inschrijfgeld: 7 euro.
Zaterdag 25 april Open koppelwedstrijd van 9u00-16u00 Inschrijfgeld: 15 euro per koppel.
Zaterdag 27 juni Open koppelwedstrijd ism Snoek 9u00-16u00  Inschrijfgeld:  € 25 / koppel.
Zaterdag 1 augustus Individuele wedstrijd van 9u00-16u00 Inschrijfgeld: 7 euro.
Zaterdag 3 oktober Open koppelwedstrijd van 9u00-16u00  Inschrijfgeld: 15 euro / koppel.
Deze wedstrijden zijn 6-uurswedstrijden met een uur pauze.

7. De Maasvissers helpen bovendien mee aan een proper milieu.
Ieder jaar zijn de Maasvissers de grootste vereniging die mee helpt om zwerfvuil op te ruimen. Jaarlijks nemen we zo een 30 km straatberm en zo een 6 km wateroever voor onze rekening om op te ruimen. Ook dat hoort bij de taken van een goedlopende visclub.
Dit jaar zijn deze opruimdagen op vrijdag 20 maart van 16u30 tot 19u en op zaterdag 21 maart van 8u30 tot 12u. We rekenen weer op een goede opkomst van de leden.


8. Hoe kan je ook lid worden?
Jeugd t/m18 jaar (= t/m °1996) betalen 10 euro. 
Iedereen wie ouder is betaald 20 euro voor een gans jaar. (dit is incl. verzekering, tijdschrift ’t Hengelblad, vissen op steenberg enz). Het lidgeld moet liefst zo spoedig mogelijk betaald worden. Heb je betaald dan sturen we regelmatig de ledenlijsten door naar het verbond voor verzekering, voor het tijdschrift ’t Hengelblad enz. 
Hoe kan dit betaald worden?
Je kan dit betalen bij hengelsport De Snoek Ophoven. 
Ook hier kan je de lidkaart direct meenemen. (Lidkaarten liggen bij de Snoek)
Uiteraard kan je ook nog betalen via de bank (moeten dan wel de lidkaart opsturen).
REK.NUMMER:         BE34735008274690
BIC begunstigde:       KREDBEBB
Naam en adres:         MAASVISSERS GEISTINGEN
                                   LETTERVELD 20
                                   BE 3640 KINROOI
Mededeling:   Lidgeld 2015 + naam en voornaam.

(+ eventueel betaling wedstrijden kampioenschap, A+-kaart enz. indien nodig)>>>>>lees iets verder meer hierover.
Nieuwe leden moeten wel even een mail sturen naar maasvissers@gmail.com voor de juiste gegevens met voornaam, naam, adres, geboortedatum en gsm-nummer.
Denk er aan dat dit spoedig te betalen, anders krijg je ’t Hengelblad niet meer, ben je niet meer verzekerd tijdens het vissen en kan je niet meer op de Steenberg gaan vissen.
Waar kan je tegenwoordig nog kortbij en veilig je auto achter je neer zetten als je gaat vissen. Dit is op de Steenberg zeker één van de grote pluspunten.
Bovendien kunnen de meeste Belgische leden ook nog eens € 15 terug krijgen van het ziekenfonds als je bij de Maasvissers bent aangesloten. 

Voor inwoners België: terugbetaling lidgeld via ziekenfonds
De Maasvissers zijn een erkende sportvereniging, waardoor je recht hebt op € 15 teruggave van het lidgeld via je ziekenfonds. We hebben al ingevulde formulieren van verschillende ziekenfondsen zoals CM en Ziekenzorg. Betaal je bij de Snoek, vraag dan meteen even zo een formulier (deze zijn daar aanwezig). Betaal je via de bank zet dan even bij de mededeling een vermelding van CM of VZ (=Voorzorg). We sturen je dan meteen een ingevuld formulier mee op, samen met de lidkaart.

9. Contact?
Heb je vragen over de vereniging of wil je inschrijven voor een wedstrijd, dan kan je dat steeds met het volgende e-mailadres van de Maasvissers: maasvissers@gmail.com