zondag 14 december 2014

Nieuwsbrief 14 december 2015

Om te beginnen wensen we jullie allemaal een fantastisch en gezond 2015 toe.

We kunnen terug blikken op een mooi visseizoen. Wat witvis betreft hebben we kunnen vaststellen dat er dit jaar weer veel meer voorn werd gevangen als de voorbije 5 jaren. We kregen meldingen binnen van supervangsten van voorn gevangen met hennep en tarwe, wat je de laatste jaren steeds bijna niet meer hebben gezien. En de vangsten van voorn is het hele najaar blijven doorgaan. Ook zijn er weer heel veel metersnoeken gevangen op de Steenberg. Alhoewel de snoekbaarsvangsten de laatste jaren sterk achteruit zijn gegaan, werden er opvallend veel gevangen door onze witvissers of wedstrijdvissers met een made of een pier. Misschien een bewijs dat de snoekbaarzen zich niet gemakkelijk meer laten vangen met een visje of kunstaas?
Wat de wedstrijdvisserij betreft bij de Maasvissers, kunnen we ook dit jaar weer terug blikken op een heel geslaagd visjaar. Er zullen maar heel weinig visclubs in België en Nederland zijn die zo een groot deelnemersveld in hun wedstrijden hebben. Alle wedstrijden zitten altijd vol en er willen er steeds meer meevissen bij de wedstrijden van de Maasvissers.
Ook de jeugdwedstrijden kenden weer een enorm succes met meer dan 40 deelnemers.
Blijkbaar kijkt al bijna iedereen uit naar het komende seizoen, want we krijgen al ontzettend veel vragen rondom de visserij in onze vereniging. Daarom de hoogste tijd voor een nieuwsbrief.

Nieuwe voorzitter Maasvissers
We hebben een nieuwe voorzitter: Johan Telen (gsm 0032475375951). Hij volgt Vital Deckers op als voorzitter, die deze taak 4 jaar op zich nam.

Ruime werkgroep bij de Maasvissers
Bij een actieve vereniging als de Maasvissers zijn er ontzettend veel werkzaamheden. Hiervoor hebben we een werkgroep van 27 personen die de taken wat verdelen. De werkgroep bestaat uit: Johan Telen (voorzitter), Paul Verlinden (secretaris), Guido Janssen, Jan Verstraeten, Cor Cretskens, Jan Tielens, Johan Vankerkom, Ludo Vankerkom, , Vital Deckers Tom Verlinden, Ben Verstraeten, Mark Hoedemakers, Renaldo Cremers, Henri Vranken, David Lenssen, Theo Kunnen, Dennis Meerten, Geert Huyskens,  Jan Purnot, Marc Houben, Jo Van Eygen, Bart Thijs, Jean Dirkx, Colla Telen, Hein Hons, Marc Adams en Peter Sowinski. Deze 27 mensen bepalen het beleid mee in de vereniging.
Heb je vragen dan gaat onze voorkeur naar e-mail:

Geen algemene vergadering
Er is besloten om in het voorjaar geen algemene vergadering te houden. Met de middelen van tegenwoordig kan iedereen op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van de vereniging. Al het nieuws is normaal gezien te lezen op deze goedbezochte website.

Situatie op de Steenberg voor de Maasvissers
Vorig jaar was er sprake dat er op onze huidige vislocatie "De Steenberg" een zorgvakantiegebied zou komen en dat we misschien moesten vertrekken. 
Gelukkig voor ons gaat dit project (voorlopig) niet door en zouden we minstens nog een jaar of 5 op de Steenberg mogen vissen.


Situatie nieuwe visoever op de Boterakker
De werken aan de nieuwe visoever op de Boterakker op zo een 500 meter van de Steenberg zijn zo goed als klaar.


Er zijn zo een 70 mooie visplaatsen voor de Maasvissers. Voorlopig kan je op deze locatie komen via de dijkweg, wat uiteindelijk een fietspad wordt. Eens het fietspad klaar, dan zullen de Maasvissers hoogstwaarschijnlijk onder langs het water een toegangsweg krijgen. Voor een visser is het bijna een must om niet te ver met het hele hengelmateriaal te moeten dragen.
We hebben er voor gezorgd dat om de 15 meter een mooie visplaats is aangelegd tussen de grote basaltstenen die de golfslagen moeten opvangen.


De laatste maanden werd er trouwens vaak goed gevangen, zowel met de vaste hengel als met de feeder en ook door de vissers op roofvis.
We zijn trouwens al 15 jaar bezig om daar visplaatsen te krijgen en het is mede door de Maasvissers gekomen dat er rekening is gehouden met de recreatieve invulling op en rond deze grote waterplas. En dat dankzij dat we zo een grote vereniging zijn en hierdoor hebben eigenlijk alle leden ook wel een stukje meegeholpen om zo een mooie visoever te helpen verwezenlijken!

Problemen voor vissers die op kanaal gaan vissen
De Dienst der Scheepvaart laat niet meer toe dat vissers met een auto over het jaagpad rijden. Dit houdt in dat er niet veel plaatsen meer over blijven waar er wel nog gevist kan worden.
Er is al overleg geweest met het VVHV en de Dienst der Scheepvaart om tot een oplossing te komen. Maar helaas is er nog geen akkoord, wel is er een voorlopig akkoord dat er voor wedstrijden een vergunning aangevraagd kan worden. 

Betaling lidgeld Maasvissers voor 2015
De prijs van het lidgeld is hetzelfde gebleven als in 2014. 
Jeugd t/m18 jaar (= t/m °1996) betalen 10 euro. 
Iedereen wie ouder is betaald 20 euro voor een gans jaar. (dit is incl. verzekering, tijdschrift ’t Hengelblad, vissen op steenberg enz). Het lidgeld moet liefst betaald worden voor 1 januari. Dan sturen we de ledenlijsten door naar het verbond voor verzekering, voor het tijdschrift ’t Hengelblad enz. 
Hoe kan dit betaald worden?
Je kan dit betalen bij hengelsport De Snoek Ophoven. 
Ook hier kan je de lidkaart direct meenemen. Lidkaarten liggen bij de Snoek vanaf donderdag 18 december.
Uiteraard kan je ook nog betalen via de bank (moeten dan wel de lidkaart opsturen).
REK.NUMMER:         BE34735008274690
BIC begunstigde:       KREDBEBB
Naam en adres:         MAASVISSERS GEISTINGEN
                                   LETTERVELD 20
                                   BE 3640 KINROOI
Mededeling:   Lidgeld 2015 + naam en voornaam.

(+ eventueel betaling wedstrijden kampioenschap, A+-kaart enz. indien nodig)>>>>>lees iets verder meer hierover.
Nieuwe leden moeten wel even een mail sturen naar maasvissers@gmail.com voor de juiste gegevens met voornaam, naam, adres, geboortedatum en gsm-nummer.
Denk er aan dat dit spoedig te betalen, anders krijg je ’t Hengelblad niet meer, ben je niet meer verzekerd tijdens het vissen en kan je niet meer op de Steenberg gaan vissen.
Waar kan je tegenwoordig nog kortbij en veilig je auto achter je neer zetten als je gaat vissen. Dit is op de Steenberg zeker één van de grote pluspunten.
Bovendien kunnen de meeste Belgische leden ook nog eens € 15 terug krijgen van het ziekenfonds als je bij de Maasvissers bent aangesloten. 

Voor inwoners België: terugbetaling lidgeld via ziekenfonds
De Maasvissers zijn een erkende sportvereniging, waardoor je recht hebt op € 15 teruggave van het lidgeld via je ziekenfonds. We hebben al ingevulde formulieren van verschillende ziekenfondsen zoals CM en Ziekenzorg. Betaal je bij de Snoek, vraag dan meteen even zo een formulier (deze zijn daar aanwezig). Betaal je via de bank zet dan even bij de mededeling een vermelding van CM of VZ (=Voorzorg). We sturen je dan meteen een ingevuld formulier mee op, samen met de lidkaart.

Vanaf 1/1/2015 nieuw nummer nummerslot!
Vanaf 1 januari komt er een nieuw nummer op het nummerslot bij de Steenberg.
Afgelopen jaar werd vaak slecht afgesloten. Dit moet beter!

Wetgeving op de Steenberg en Boterakker
In 2013 is een nieuwe wetgeving op de riviervisserij van kracht geworden. 
Er is geen gesloten tijd meer op de Steenberg en op de Boterakker (is voor de gehele plas en is geldt ook voor het vissen op roofvis). Van 16 april t/m 31 mei moeten wel alle vissen onmiddellijk terug gezet worden. 
Verder is er een meeneemverbod op snoek en karper. 
Je mag nog maximaal 5 vissen meenemen, waarvan maximum 3 snoekbaarzen.
Het vissen op witvis mag het hele jaar door.
Je mag vissen van 2u voor dat de zon officieel op komt en 2 u na zonsondergang.
Nachtvissen is verboden.
Tenten zijn verboden, alsook vuurtje stoken.
Iedereen die met een auto binnen is moet ook de lidkaart van de Maasvissers en een geldige vispas bij hebben, anders komen er boetes. 
Het is absoluut verboden om de met de auto op de looppiste te komen (enkel op de plaatsen met verharde klinkers mag je de looppiste oversteken). 
Voor de snoekbaarshengelaars willen we er nog eens op wijzen dat het absoluut verboden is om visafval in het water te dumpen en ook langs de oever! Dit is een nationaal verbod waar zwaar tegen wordt opgetreden! Hier staan zware boetes op (sluikstorten)! 
Verder is er regelmatig controle door mensen van ANB op vispassen en andere wetgeving.
We hebben ook aan de politie gevraagd om regelmatig controle uit te voeren, dit komt de sportieve hengelaars alleen maar ten goede.

Vispas voor Vlaams Gewest (nu al online te bestellen)

Wie gaat vissen op openbaar water in België heeft een vispas nodig (ook op Steenberg en nieuwe visplaatsen Boterakker). In ieder gewest heb je een andere vispas nodig. In het Vlaams gewest kan je die kopen in een postkantoor of je kan die ook online bestellen. Via www.visverlof.be kom je op de site.
Die kan je nu al bestellen. Let op want tussen Kerstmis en Nieuwjaar hebben de mensen die je deze vispas opsturen verlof!
Volgend jaar zal je die vanaf 1 december kunnen bestellen.
Moest je de vispas niet online bestellen, dan kan je die bij een postkantoor kopen vanaf 27 december.
Voor een vispas voor het vissen vanaf de oever betaal je € 13.
Een jeugdvisverlof is gratis tot een leeftijd van 14 jaar.

Opgave kampioenschap Maasvissers 2015
Het clubkampioenschap van de Maasvissers is tot ver buiten de regio bekend. Ieder jaar zijn alle plaatsen maanden op voor de aanvang volzet. Voor 2015 hebben we weer een behoorlijke lijst van nieuwe leden die mee willen doen. In 2015 zullen we zowel op de Steenberg als op de nieuwe visoever onze wedstrijden vissen en hierdoor hebben we meer plaatsen ter beschikking. Anderzijds moeten we er rekening mee houden dat er dit jaar de grinddepots op de achterzijde van de Steenberg opgebaggerd zullen worden en dat we hierdoor misschien dat stuk niet kunnen gebruiken. Heb je ook zin om mee te vissen aan het kampioenschap van de Maasvissers, geef je dan in ieder geval spoedig op.
Het kampioenschap gaat over 5 wedstrijden, waarvan de 4 beste resultaten meetellen.
Nog even vermelden dat we vrije hengelkeuze hebben (vaste hengel, feeder, match…) en dat de wedstrijden gevist worden op volgende zaterdagen: 29 augustus, 5 september, 19 september, 10 oktober en 17 oktober. Aanvangstijden: 9u00. Duur: 5 u vissen.
Het inschrijfgeld voor 2015 is weer vastgesteld op € 40 voor de 5 wedstrijden. Na iedere wedstrijd zal er ook weer gratis iets te eten zijn. Er zal weer een grote prijzenpot zijn in samenwerking met hengelsport De Snoek Ophoven. Bovendien zijn er nog extra prijzen voor de juniors en veteranen. Opgave en betaling moet binnen zijn voor 1 maart!!!. Wie in 2014 mee viste en niet meer wenst deel te nemen in 2015 moet zich ook zeker afmelden, zodat we weten hoeveel nieuwe kandidaten we kunnen aannemen.
Moest het er binnen enkele jaren van gaan komen dat we niet meer op de Steenberg terecht kunnen, dan lopen de nieuwkomers kans dat die dan weer niet meer kunnen mee doen.


Jeugdvissen bij de Maasvissers in 2015
Ook in 2015 zal er ook weer een kampioenschap gevist worden voor de jeugd tussen de 6 en 18 jaar. Opgesplitst in leeftijdscategorieën van 6 t/m 12 jaar en van 13 t/m 18 jaar. 
Wordt je in de loop van 2015 19 jaar, dan mag je nog mee vissen. 
Als jeugdlid mag je dit beslist niet missen, want er zullen ongelooflijk veel prijzen te winnen zijn. 
Het kampioenschap gaat over 4 wedstrijden die gevist worden van 18u00 tot 20u00. 
Deze wedstrijden gaan door op volgende vrijdagen: 10 juli, 24 juli, 7 augustus en 21 augustus. Iedereen die deel neemt zal behoorlijk in de prijzen vallen. De 3 beste resultaten tellen mee voor de kampioenstitel. Ook in iedere wedstrijd zullen weer mooie prijzen te winnen zijn.
Wie mee wil doen betaald € 15 voor de 4 wedstrijden samen. Wie er geen 3 wedstrijden kan mee vissen, kan ook per wedstrijd € 5 betalen en meedingen naar de dagprijzen en in verhouding naar het aantal deelnames ook meedingen naar prijzen in het eindklassement.
Geef je spoedig mogelijk op voor dit kampioenschap, zodat we als vereniging ons kunnen voorbereiden.
Je mag de € 15 samen met het lidgeld betalen. Heb je nog vrienden die willen mee vissen? Zeg het dan meteen door! Dit jaar visten maar liefst meer dan 40 jeugdvissers mee aan onze wedstrijden. In 2015 nog meer??
Jeugdleden die zelfstandig kunnen vissen, mogen ook nog bij de juniors mee vissen die 5 wedstrijden op zaterdag vissen, samen met de seniors. Wel opgeven voor 1 maart!!!


Aanvragen vergunningen voor bepaalde wedstrijden zoals Belgisch Kampioenschap
Voor bepaalde wedstrijden te vissen moet je een vergunning aanvragen. 
Dit moet je via onze vereniging aanvragen. 
Vraag dit meteen aan bij de inschrijving, achteraf is dit een probleem. 
Gelieve te betalen samen met het lidgeld.
Nieuw is dat dit jaar automatisch iedereen een A-kaart krijgt en hier hoef je niets voor bij te betalen!
Let wel op want een A-vergunning kan je maar bij één vereniging hebben.
Heb je bij een andere vereniging een A-kaart dan moet je ons dit doorgeven, want in dat geval krijg je een B-vergunning (is ook gratis bij het lidmaatschap). 

Wie wil deelnemen aan een Belgisch kampioenschap of aan de Beker van Vlaanderen vaste stok of feeder dan heb je wel een A+ vergunning nodig.
Deze kaart kost je zelf € 15 en die moet je betalen samen met het lidgeld.

OPEN WEDSTRIJDEN VAN DE MAASVISSERS 
ZATERDAG 11 APRIL INDIVUEEL 9u00-16u00
ZATERDAG 25 APRIL KOPPEL 9u00-16u00
ZATERDAG 27 JUNI KOPPEL ISM SNOEK 9u00-16u00
ZATERDAG 1 AUGUSTUS INDIVIDUEEL 9u00-16u00
ZATERDAG 3 OKTOBER KOPPEL 9u00-16u00
Deze wedstrijden zijn 6-uurswedstrijden met een uur pauze

Het bestuur van de Maasvissers Geistingen wenst u een prachtig visjaar toe.